Sarajevo Unlimited 2018

Napisao/la Amila Handzic - Objavljeno 07.11.2018. 13:23

Fakultet informacijskih tehnologija je na ovogodišnjoj Sarajevo Unlimited konfernciji bio akademski partner i učesnik same konferencije. Dekan, prof. dr. Jasmin Azemović je bio panelista na Tripple Helix panelu sa temom Why interaction between Academic institutions, Businesses and Institutions is crucial for growth, dok su mentori doc. dr. Elmir Babović i mr. Adel Handžić bili fokusirani na takmičarski dio konferencije. Studenti su dobili zadatak da osmisle ideju kako svoju zajednicu učiniti boljom. 

Koncept idejnog rješenja koje je na ovom takmičenju ponudio tim Fakulteta informacijskih tehnologija je zasnovan na upotrebi tehnologija vještacke inteligencije. JAIL (Justice Artificial Intelligence Liaison) sistem bi bio u stanju da predvidi krivična djela na osnovu obrade već postojecih podataka arhiviranih u svim bazama drzavnih organa. Procentualno prikazane vjerovatnoće lokacije, vremena, čak i vrste predviđenog djela bi dale smjernice policijskim organima na koji način da djelu i omugućile vrijeme i prostor da se osmisli odgovarajuća akcija. Prednost se ogleda u tome što bi najugroženija područja grada bila stavljena u fokus. Samousavršavajuće tehnologije bi ovime unaprijedile sistem borbe protiv kriminala i podigle sigurnost građana i policije na mnogo već inivo.

Nagrade za pobjednički tim je fond u vrijednosti od 3.000 KM i praksa za najboljeg studenta iz svakog tima. Pobjednički tim će biti proglašen 22.11.2018. u Vijećnici u sklopu proslave 15 godina postojanja PwC kompanije u Bosni i Hercegovini, kada će im i biti dodjeljene nagrade.