HACKATHON u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću

Napisao/la Dubravka Plosko - Objavljeno 16.03.2021. 13:56

VIRAL: Proljeće donosi tri hackathona u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću

Primijeniti znanje stečeno u toku nastavnog procesa na fakultetu, riješiti stvarne probleme s kojima se susreću poduzeća iz poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori te se pritom dobro zabaviti sa svojima kolegama – sve će to imati priliku učiniti sudionici hackathona koji će biti organizirani u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću u drugoj polovici maja.

Hackathoni, organizirani u okviru projekta VIRAL sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, bit će fokusirani na primjenu informacijskih tehnologija u poljoprivredi kroz razvoj softverskih i/ili hardverskih rješenja za izazove s kojima se suočavaju poljoprivredna poduzeća u svakodnevnom poslovanju. U toku 48 sati, timovi čiji su članovi studenati fakulteta uključenih u implementaciju projekta radit će u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka, INTERA Tehnološkog Parka i Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis na razvoju ovih rješenja uz pomoć mentora iz različitih područja, a kroz program će imati priliku čuti i različite govornike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Timovi će svoja rješenja prezentirati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.

Iskustva studenata:

Iza sebe imamo nekoliko natjecanja, a neka od njih su bila iznimno uspješna jer smo odnijeli pobjedu i stvorili temelj za daljnji razvoj naših ideja. Kao najveći benefit vidimo stečeno iskustvo, unaprjeđene vještine, ali i potpuno novi pogled na mogućnost ostvarivanja vlastitih poduzetničkih potencijala. Upravo zbog toga mislimo da su studentska natjecanja, pogotovo hackathoni važan alat u razvoju karijera svakog mladog čovjeka i takve prilike svi studenti trebaju iskoristiti.“, riječi su kojima je Ajdin Heldovac, sudionik nekoliko hackathona koje je organizirao INTERA Tehnološki Park, opisao svoje iskustvo. One su ujedno i najbolja pozivnica svim studentima da prate stranice projekta VIRAL i svih projektnih partnera kako bi bili u tijeku sa svim novostima i otvaranjem prijava.

Voditelj projekta VIRAL je Univerzitet u Banja Luci, a projekt provode Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, INTERA Tehnološki Park i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.