Svečana sjednica Senata Univerziteta

Napisao/la FIT Mostar - Objavljeno 12.02.2021. 13:34

Svečanom akademijom u Centru za kulturu Mostar obilježena je 44. godišnjica rada i postojanja Univerziteta "Džemal Bijedić".

Zbog opasnosti od širenja pandemije COVID-a 19 svečanost je ovog puta bila skromnija u odnosu na prethodne godine, ali je i ovog puta okupila akademsku zajednicu i ugledne goste, među njima i člana Predsjedništa BiH Šefika Džaferovića.

On je u svom obraćanju prisutnima zahvalio svim ranijim rukovodstvima ove ustanove, kazavši da su dosad uspjeli očuvati i afirmisati Univerzitet, kao i njegovu ulogu i značaj u bh. društvu.

- Univerzitet 'Džemal Bijedić' potvrdio je istinsku privrženost idealima nauke i obrazovanja, ali i privrženost Bosni i Hercegovini. Jedna od važnijih zadaća u narednom periodu je osiguranje pristupa kvalitetnom obrazovanju, s obzirom da je zaostajanje za razvijenim zemljama direktno povezano i sa zaostajanjem u nauci i obrazovanju. Ovaj univerzitet tokom četiri decenije uprkos brojnim izazovima uspio je očuvati i afirmisati ulogu u bh. naučnoj i obrazovnoj zajednici koja je posebno bila pogođena tokom posljednje agresije - rekao je Džaferović.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović izlaganje je započeo riječima o Džemalu Bijediću - velikanu kojeg se spomenom Univerziteta svi i danas sjećaju.

- Ovaj univerzitet prošao je brojne prepreke i iskušenja, koračajući danas velikim koracima uz naučne i obrazovne programe iz Evrope i svijeta. Minule 44 godine dokaz su da je kvalitetan ljudski resurs najvažniji. Univerzitet u Mostaru u prošlosti je iznjedrio mnogo kvalitetnih kadrova i važnih ljudi u Evropi i svijetu. Oduvijek je bio razvojni centar Hercegovine i mjesto koje je davalo intelektualce svjetskog kalibra pa je naša zadaća danas proširiti i razvijati to bogatstvo - poručio je Hadžović.

Rektor prof. dr. Elvir Zlomušica rekao je da je mostarski bio četvrti osnovani univerzitet u BiH i 18. u bivšoj Jugoslaviji, kao i da je do danas oko 25 hiljada studenata na njemu steklo diplome. Na današnjoj akademiji uručene su plakete Univerziteta osobama zaslužnim za rad i razvoj ove ustanove.

Naredna u okviru aktivnosti povodom 44. godišnjice Univerziteta je dodjela Nagrade rektora najboljim studentima koja će se održati u amfiteatru na Mašinskom fakultetu u kampusu Univerziteta s početkom u 10:00 sati.

Dodjeli Nagrade rektora prisustvovat će i Nj.E. Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i drugi gosti.